A szója története
A szója Kelet-Ázsiában honos, a hüvelyesek családjából származó, egynyári haszonnövény.
Ha a szójáról szóló írásokat tanulmányozzuk, láthatjuk, hogy a táplálkozásban és a takarmányozásban is nagy jelentőséget tulajdonítanak neki. A szójából és alkotóelemeiből több százféle termék készül. Jelentősége a II. világháború alatt nőtt meg.
Szója a történelemben
Már ötezer évvel ezelőtti kelet-ázsiai írásos emlékeket is találhatunk a szójáról, melyben bemutatják a szója jelentőségét, a szertartásos keretek közt történő vetést. Nagyjából az 1900-as évek elejéig a szója termesztése és kereskedelme is Kelet-Ázsiára koncentrálódik. Majd nagyjából fél évszázaddal később az amerikai szójatermelés dominál, és szinte teljesen kiszorítja az ázsiai szóját Európából. 1956-tól az USA termelési és kereskedelmi fölénnyel is rendelkezik. Az 1970-es évektől jelennek meg markáns termeléssel a Dél-Amerikai országok, Brazília és Argentína. 2010-ben a világ vezető szójatermesztői még mindig az USA, Brazília és Argentína voltak.
Az USA egyébként a világ legnagyobb szójafogyasztója is egyben.
Magyarországon az 1930-as évektől indult a szójatermesztést, és szerepet játszott benne a hadigazdálkodásra történő felkészülés. A rendszerváltás azonban a hazai szójatermelésre jelentősen hátrányosan hatott.
A szója jelene Magyarországon
A világon elsősorban olajnövényként termelik, kisebb mennyiségben fehérjeforrásként használják. Magyarországon (és Európában is) főként fehérje alapanyagként hasznosítják az állattenyésztésben és a humán élelmezésben egyaránt. Hazai termőterülete 60-70 ezer ha. A magyar szója egyébként GM-mentes, mely akár versenyelőnyt is jelenthet, hiszen a világ nagyobb szójatermesztői szinte mind genetikailag módosított fajtákat termesztenek. A szója vetőmag nemesítés lehetővé teszi, hogy a leginkább az éghajlatunkon és talajviszonyainkon legjobban termő fajtákat kapjunk.
Az élelmiszerként fogyasztott szójával, annak egészséges voltával kapcsolatban ellentmondásos véleményekkel találkozhatunk. Habár számos nemzetközi tanulmány beszámol a szója jótékony hatásairól, kisgyermekek részére ellenjavallt. Emellett pedig az USA-beli FDA a felnőttek számára megad egy maximális napi mennyiséget (25 gramm szójaprotein/nap), melynek elfogyasztása még nem jelent egészségügyi kockázatot.