A glikémiás index lényege: hogy segíti a diétát?

A glikémiás index lényege: hogy segíti a diétát?

A glikémiás index lényege sokaknak nem világos, akik valamilyen betegség miatt vagy teljes életmódváltás következményeként kezdenek el odafigyelni a táplálkozásukra. Pedig az ételek vércukornövelő képessége sokkal fontosabb lehet az étkezésünk kialakításában, mint azt elsőre gondolnánk. Elsősorban természetesen azoknak, akik a vércukorszintjüket szeretnék normalizálni, valamint cukorbetegként a diabétesz szövődményeit akarják elkerülni, de akkor is fontos szerepe van a glikémiás indexnek, ha valaki a feleslegtől szeretne megszabadulni. Lássuk, mi fán terem a GI!

A glikémiás index lényege

A glikémiás index fontosságát akkor tudjuk megérteni a legkönnyebben, ha elképzelünk egy skálát 1-től 100-ig. Ezen a skálán pedig minden egyes olyan élelmiszer helyet kaphat, amely tartalmaz szénhidrátot. A szénhidrát ugyanis képes megemelni a vérünk vércukor tartalmát, az egész folyamat lényege, hogy a táplálkozással a sejtjeink ebből a cukorból nyernek energiát. Bizonyos esetekben (pl. túlevés, cukorbetegség stb.) ez a folyamat felborul, ennek következménye lehet az elhízás és a cukorbetegség is.

A glikémiás index vagy glikémiás skála megmutatja nekünk, hogy egy élelmiszer milyen mértékben képes megemelni a vércukorszintet. Azok, akik fogyni szeretnének, vagy szeretnék egyensúlyban tartani a vércukorszintjüket, nekik egyértelműen az alacsonyabb GI index-szel rendelkező ételeket kell választaniuk. Ha ezt a folyamatot megértjük és tudjuk is használni a glikémiás táblázatot a gyakorlatban, akkor hamar megszabadulhatunk a felesleges kilóktól, és a vércukorszintünket is normalizálhatjuk.

Minek mennyi a GI értéke?

A skálát nagyjából úgy kell elképzelni, hogy a kristálycukor GI értéke megközelíti a 100-at. Édesítőszerek közül az eritritnek egyáltalán nincs vércukoremelő hatása, így ő a 0-ás számot kapja. Közöttük helyezkedik el számtalan zöldség, gyümölcs, tésztaféle. A burgyona például 60 körüli számmal rendelkezik, ezzel szemben a földi reteknek körülbelül 10-20 körül van ugyanez az értéke. Ebből is érdemes látni, hogy míg 1-2 fej friss retket a nap bármely szakaszában bátran fogyaszthatunk, ha diabéteszesek vagyunk, addig a burgonyát, mint köretet érdemes elkerülni, vagy csak nagyon ritkán fogyasztni.